Itec logo

Tips voor duurzaam printen

DUURZAAM EN ZUINIG PRINTEN

Wil je papier en inkt besparen? In dit artikel zullen we enkele tips geven hoe je duurzaam en zuinig kan printen. Met deze handige tips kun je al gauw vele euro’s besparen en het is nog goed voor het milieu ook! Win-win dus…

Onze eerste tip – Dubbelzijdig printen. Op deze manier bespaar je enorm op het papierverbruik. Waarom zou je twee pagina’s gebruiken als je het ook op één pagina kan printen? Veel printers hebben de functie “dubbelzijdig printen” zodat dit automatisch gebeurt. Maak hier dus zeker gebruik van!

Kies ook voor duurzaam papier dat je kan herkennen aan het FSC- of PEFC-keurmerk.

Keurmerk

Onze tweede tip – Instellingen van printer. Om minder inkt te gebruiken kun je de instellingen op “concept” of “snel printen” zetten. Dit zorgt ervoor dat de printer tot wel 50% minder inkt gebruikt. Let wel op, de kwaliteit wordt aanzienlijk minder. Print ook in grijswaarden, zwarte inkt is tenslotte goedkoper dan kleur.

Onze derde tip – Onnodig printen. Zorg dat je pas kunt printen na het scannen van een pasje. Zo voorkom je dat er hele boekwerken of overbodige prints worden gemaakt die vervolgens weer bij het oud papier belanden.
Een andere manier om te besparen is het gebruik van PDF’s. Dit bestandstype is te gebruiken op alle apparaten dus ideaal voor onderweg. Installeer een virtuele printer die bestanden eenvoudig omzet naar PDF bestanden.

Onze vierde tip – Gebruik van cartridges. Waar je veel mee kunt winnen is het optimaal gebruiken van je cartridges. Vervang deze niet meteen als je een melding krijgt. Als de kwaliteit van de prints zichtbaar minder wordt kun je ze het beste vervangen. Je hebt dan zeker nog een aantal prints kunnen maken na de melding.

Kijk ook eens naar de aanschaf van de cartridges. Denk dan aan refurbished cartridges, een betere prijs met dezelfde kwaliteit. En daarnaast super voor het milieu!

  • Wist jij dat je zelfs met lettertypes het inktverbruik kan verminderen? Zo verbruikt Calibri maar liefst 23% minder inkt dan Arial en Times New Roman zelfs 27%.

Doe jij al mee aan duurzaam printen? Zo niet, probeer het eens. Heb jij nou nog goede tips dan horen wij die natuurlijk graag!

Wilt u weten hoe u kunt besparen? 

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ga akkoord met de privacyverklaring

Ongeldige invoer