Mourik: wereldspeler en familiebedrijf in één

Mourik behoort tot de grotere zelfstandige familiebedrijven van Nederland. Het is een B2B- en B2G-dienstverlener op het gebied van infrastructuur, industrie, bouw en milieutechniek. Negentig jaar na haar oprichting is Mourik een bedrijf met een omzet van 647 miljoen euro en wereldwijd meer dan 2.000 medewerkers. Mourik biedt klanten in de publieke en private sector een multidisciplinair pakket als totaaloplossing. Mourik staat voor een gezond rendement, continuïteit, veilig werken en duurzaam ondernemen. Innovatiekracht, ondernemerszin, en hardwerkende, competente en betrokken medewerkers maken Mourik tot een toekomstgericht bedrijf. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Groot-Ammers, wordt geleid door CEO Kees Jan Mourik.

Mourik staat bekend om zijn toewijding aan duurzaamheid en innovatie. Als vooraanstaand bedrijf heeft Mourik zich gecommitteerd aan het verminderen van de ecologische footprint en het streven naar milieuvriendelijke oplossingen in al hun activiteiten. Vanuit deze visie heeft Mourik besloten om hun printomgeving te optimaliseren met als doel duurzame, efficiënte en betrouwbare printoplossingen te implementeren. Om dit te realiseren heeft Mourik samen met Itec een duurzame relatie ontwikkeld.

Uitdaging

  • Het verduurzamen van de printomgeving. Binnen alle bedrijfsfacetten van Mourik is duurzaamheid een belangrijk thema. Bij het afsluiten van een nieuw contract zocht Mourik dan ook bewust naar een partner die kon helpen bij het implementeren van een printconcept waarbij rekening wordt gehouden met de impact op het milieu en de samenleving.
  • Snelle beschikbaarheid van machines. Naast de vaste kantoorlocaties beschikt Mourik over veel tijdelijke (bouw) locaties. Bij de inrichting van deze locaties is het belangrijk dat er snel een operationele printomgeving is. Dit vereist een efficiënte en snelle levering en installatie van de machines, zodat het werk op de locatie ongehinderd kan starten/doorgaan.
  • Operationele beschikbaarheid van machines: Op veel (bouw)locaties heeft Mourik slechts één printmachine beschikbaar. In geval van storingen of andere problemen is het van cruciaal belang dat de locatie bekend is en dat de service snel kan worden opgepakt om downtime tot een minimum te beperken.
  • Productkeuze op basis van behoefte en omgevingsfactoren. Mourik wilde printoplossingen selecteren die aansloten bij de specifieke behoeften en omgevingen waarin de machines zouden worden ingezet. Dit omvatte het kiezen van duurzame materialen en technologieën die geschikt zijn voor gebruik op bouwlocaties en andere veeleisende omgevingen.

 “Duurzaamheid is voor ons een essentieel onderdeel. Met Itec hebben we een partner gevonden die hierin met ons meedenkt en ons ondersteunt om ook onze printomgeving CO₂-neutraal te maken.”

 

Oplossing van Itec

  • Maatschappelijk Verantwoord Printen. In samenwerking met Itec heeft Mourik gekozen voor een duurzame benadering van printen d.m.v. het MVP-concept van Itec. Door te investeren in energiezuinige en milieuvriendelijke printoplossingen, zoals printers met een laag energieverbruik, inzet van technische levensduur en duurzaam gebruik van papier, heeft Mourik een significante vermindering van hun ecologische footprint gerealiseerd en worden de reststromen CO₂ gecompenseerd door Itec door middel van diverse nationale en internationale boomprojecten. Hierdoor is hun huidige printoplossing duurzaam en CO₂-neutraal.
  • Plug-and-Play machines en machinepool. Om te zorgen voor snelle beschikbaarheid van machines op locatie, heeft Itec BV een uitgebreide machinepool opgezet die direct beschikbaar is voor Mourik. Deze plug-and-play machines kunnen binnen 24 uur op elke gewenste locatie worden geïnstalleerd.
  • Efficiënte service en SLA-Afspraken. Om te garanderen dat eventuele problemen snel worden opgelost, heeft Itec samen met Mourik service level agreements (SLA’s) opgesteld. Hierdoor kan Mourik rekenen op snelle respons en reparatie bij storingen, waardoor de productiviteit op de locaties van Mourik wordt gemaximaliseerd. In combinatie met de snelle back-up machines wordt de downtime van de printomgeving geminimaliseerd en blijft het werkproces soepel verlopen.
  • Aangepaste productselectie. Door nauw samen te werken met Mourik heeft Itec printoplossingen geselecteerd die voldoen aan de specifieke behoeften van de verschillende locaties van Mourik. Dit omvatte robuuste printers die bestand zijn tegen stof en vuil op bouwlocaties, evenals multifunctionele printers met geavanceerde functies voor kantooromgevingen.

Resultaat: een duurzame relatie

Dankzij de samenwerking met Itec heeft Mourik succesvol een duurzame, efficiënte en betrouwbare printomgeving kunnen implementeren. Door te kiezen voor maatschappelijk verantwoorde printoplossingen, snelle beschikbaarheid van machines op locatie, efficiënte service en aangepaste productselectie, heeft Mourik de operationele efficiëntie verbeterd en de impact op het milieu verminderd. Dit heeft geleid tot een naadloze workflow op alle locaties en heeft bijgedragen aan de algehele duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.

Door de juiste productkeuze en een bewustwordingscampagne is het aantal multifunctionals en printers verminderd. Hierdoor levert dit een directe kostenreductie op, terwijl er ook minder resources nodig zijn in de productie, transport en operationele inzet van het machinepark. Dit resulteert dus ook in een verlaging van de ecologische voetafdruk van Mourik.

Mourik blijft streven naar innovatie en duurzaamheid, en zal gedurende de contractperiode blijven samenwerken met Itec BV. Dit om vanuit een duurzame relatie hun printomgeving verder te optimaliseren in lijn met hun missie en visie.

Ook een duurzame relatie ontwikkelen?

Wilt u meer weten over de samenwerking tussen Itec en Mourik  op het gebied van  de printomgevingen? Bent u benieuwd naar de gekozen oplossingen en de mogelijkheden voor uw eigen organisatie? Neem dan contact op met Paul Wielinga, verantwoordelijke Key Account Manager.  Dit kan via e-mail op paul.wielinga@itec.nl of telefonisch op +31 (0)418 68 22 22. Wij staan klaar om u te helpen met al uw vragen en vertellen u graag meer over deze duurzame relatie

Itec Blog