Bent u als bedrijf op zoek naar een printer? De belangrijkste keuze die u dan moet maken, is de keuze tussen een inkjet of laser printer. Maar om de juiste keuze te kunnen maken, moet u wel weten wat de eigenschappen zijn en wat het verschil tussen een laserprinter vs inkjet printer is.

Daarnaast is ook een kritische blik naar uw organisatie nodig. Op welke wijze print u nu en past een laser printer of inkjet printer beter bij uw organisatie? Er heerst nogal eens de gedachte dat een laserprinter enkel voor zakelijk gebruik is en een inkjet printer voor particulier gebruik. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Daarom is het belangrijk om de behoefte vanuit uw eigen organisatie ook goed in ogenschouw te nemen.

Ook duurzaamheid staat tegenwoordig hoog op de prioriteitenlijst van veel bedrijven. Bij uw keuze voor een laser of inkjet, moet u afwegen in hoeverre uw keuze overeenkomt met uw duurzaamheidswensen. Uiteraard wilt u een papierreductie en een duurzaam hergebruik van uw inkjetcartridges of tonercartridges bewerkstelligen. Ook hiermee zult u rekening moeten houden bij het vergelijken tussen pinter laser of inkjet.

In dit blog leggen we je de verschillen tussen een inkjet of laserprinter graag uit:

Wilt u meer weten over Managed Print Services? Download gratis ons e-book en ontdek of het bij uw organisatie past.

{{cta(‘f8cc1b5d-610a-4cb6-9713-30f18f9ac81c’)}}

 

Wat is een inkjet printer?

Een inkjet printer spuit druppeltjes inkt op papier in de vorm die is aangegeven bij de printopdracht. De inkt komt uit cartridges die in de printer aanwezig zijn. Bij een inkjet printer is het de gewoonte om meerdere cartridges van verschillende kleuren te plaatsen. Doorgaans bevatten de meeste soorten inkjet printers een viertal inktcartridges in de basiskleuren zwart, cyaan, magenta en geel. De inkjet printer is in staat om tijdens het printen de kleuren te mengen, zodat u hiermee vele kleuren verkrijgt. Er zijn ook inkjet printers te koop met nog meer ruimte voor de cartridges, vaak tot negen stuks. Hiermee zijn nog meer kleuren en mooiere afdrukken mogelijk.

De afdrukkwaliteit van inkjet printers zijn meestal van hoge kwaliteit. Vooral als u in kleur wilt afdrukken, wordt een inkjet printer aangeraden. Wel moet u er rekening mee houden dat de afdrukken met inkt niet watervast zijn. Print u grote oppervlaktes? Dan zal het papier bij het uitnemen uit de printer, nat aanvoelen.

Een punt van aandacht is de prijs voor uw printwerk door een inkjet printer. Voor de meeste inkjet printers geldt dat ze relatief goedkoop in aanschaf zijn. Hiervoor krijgt u meestal een printer, scanner en kopieerapparaat in een. Daarentegen zijn de kosten voor de aanschaf van cartridges erg prijzig. Mede doordat de cartridges klein zijn, moet u ze bij veel printwerk erg vaak vervangen. Anderzijds kunt u wel besparen op elektriciteit. Een inkjet printer hoeft namelijk niet op te warmen en verbruikt hierdoor minder elektriciteit.

Een inkjet printer is vooral geschikt als u als bedrijf maar weinig print of juist veel in kleur moet printen en waarbij een hoge kwaliteit van de afbeeldingen en foto´s nodig zijn.

 

Wat is een laser printer?

Een laser printer maakt geen gebruik van inkt om afdrukken te maken, maar van een zogenaamde toner. De afdruk van een document of foto wordt via een laser op de drum geprojecteerd. Een drum is een ronde koker waar het papier langs gaat. In de laser printer zit een tonercartridge. Toner is een poeder die op de plekken die door de laser worden verlicht op de drum, blijft plakken. De drum wordt hierna over het papier gerold, waarna de toner op het papier wordt overgedragen. Doordat het papier wordt verhit, blijft de toner op het papier plakken en heeft u een afdruk.

Een bekende eigenschap van laserprinters is de snelheid. Vooral als u veel moet afdrukken hoeft u met een laserprinter nooit lang te wachten. Een gemiddelde laserprinter drukt zo´n 25 pagina´s per minuut af. Als er in uw bedrijf veel documenten worden afgedrukt, waarbij kleur een ondergeschikte rol speelt, dan is een laser zeer geschikt. Uw documenten zijn van hoge kwaliteit en snel geprint. Voor het printen in kleur is een laserprinter minder geschikt. Het kan wel, maar de kwaliteit zal minder zijn dan bij het afdrukken in zwart/wit.

Bij veelvuldig printen, bespaart u met een laser printer op de kosten. De aanschafprijs van een laser printer kan wel hoog zijn. Daarentegen gaan tonercartridges veel langer mee dan inkt, waardoor u de cartridge veel minder vaak hoeft te vervangen. Ook droogt tonerpoeder niet op, zoals met inkt wel het geval is.

Een laserprinter is erg geschikt als u veel en snel moet printen en vooral in zwart/wit.

 

Inkjet of laser printer, wat zijn de verschillen?

Het belangrijkste verschil inkjet en laserprinter is de techniek. Wordt er bij een inkjet printer gebruikgemaakt van inkt, bij een laserprinter wordt tonerpoeder gebruikt. Over de kwaliteit kunnen de meningen heel verschillend zijn. Het niet zo dat u met een inkjet printer altijd een hogere kwaliteit afdruk heeft dan met een inkjet printer en ook niet andersom. In eerste instantie is de kwaliteit printer- en merkgebonden.

Wat gesteld kan worden, is wanneer u veel afbeeldingen en foto´s moet printen, een inkjetprinter hier beter toe in staat is. De kwaliteit van afbeeldingen is doorgaans goed, helemaal in combinatie met speciaal papier, zoals fotopapier. Drukt u in uw bedrijf voornamelijk documenten, dan is een laserprinter veel beter én sneller.

Als het om snelheid gaat, wint de laserprinter het overduidelijk van de inkjet printer. Zowel teksten als afbeeldingen worden door een inkjet printer relatief traag geprint, terwijl dit bij een laserprinter secondewerk is.

Als het om de kosten gaat, zijn er grote verschillen tussen een inkjet of laser. Een inkjet printer is in aanschaf erg goedkoop, maar cartridges zijn erg duur en moeten vaak vervangen worden. Een laserprinter is duur in aanschaf, maar doordat u erg lang doet met een tonercartridge is dit op de lange termijn veel goedkoper.

Samengevat

Inkjet Laser
Printtechniek inkt tonerpoeder
Kwaliteit teksten goed uitstekend
Kwaliteit afbeeldingen uitstekend matig
Watervastheid afdrukken nee ja
Snelheid traag zeer snel
Gebruiksduur cartridge kort lang
Aanschafprijs printer laag hoog
Kosten cartridges hoog laag (op lange termijn)

 

De beste printer voor uw bedrijf, inkjet of laser?

Als u op zoek bent naar de beste zakelijke printer dan hoeft de gebruikte techniek, zoals inkt of een toner niet zo heel veel uit te maken. Veel belangrijker is het om uw eigen printbehoeftes in kaart te brengen. Print u veelvuldig of juist heel weinig? Zijn het vooral documenten waardoor u niet zo nodig een kleurenprinter nodig heeft of print u veel afbeeldingen en foto´s? Op basis van deze gegevens maakt u een goede keuze voor een inkt of laserprinter.

Stelregel is als u veel print en het zijn geen afbeeldingen, dan bent u zakelijk veruit het beste af met een laserprinter. Heeft u af en toe een afdruk nodig of print u veel afbeeldingen? Dan maakt u de beste keuze met een inkjet printer.

Itec staat voor u klaar

Heeft u moeite om de juiste printoplossing voor uw organisatie te vinden? Krijgt u niet goed in beeld of een inkjet of laser de beste oplossing voor uw situatie is? Dan is Itec bij uitstek de partner waar u zijn moet voor gedegen printer- en afdrukadvies. Als specialist in documentenstromen, kunnen wij u helpen bij het vinden van een deel- of totaaloplossing.

Neem bijvoorbeeld ons document management systeem, waarbij wij u een complete printerinfrastructuur aanbieden met gestroomlijnd documentenbeheer. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag direct een proefprint aan.

Itec Blog