Menig ondernemer staat wel eens stil bij de impact van het printgedrag van hun organisatie op de wereld. Steeds meer organisaties en bedrijven worden bewuster van hun ecologische voetafdruk en zijn op zoek naar manieren om verduurzaming te stimuleren. Hierom heeft Itec al veel organisaties mogen ondersteunen naar een duurzamere toekomst door middel van het concept Maatschappelijk Verantwoord Printen (MVP). Bent u ook aan het overwegen om uw bedrijf milieuvriendelijker te maken?

Waarom duurzaam printen?

Binnen een jaar wordt het Corporate Sustainability Reporting Directive (ofwel CSRD) rapport ingevoerd. Om bedrijven te helpen in het vervullen van deze doelen, is het opschonen van uw printerpark een vrij eenvoudige stap.

Een multifunctionele printer behaalt 30% van zijn gemiddelde technische levensduur doordat de meeste bedrijven ze na plusminus vijf jaar vervangen. Dit resulteert niet alleen in nieuwe contracten met hoge kosten, maar bevordert tevens ook de productie van printers. Wat op zijn tijd ook de CO2 uitstoot negatief beïnvloed.

Om deze niet-duurzame werkwijze tegen te gaan heeft Itec heeft als uniek concept Maatschappelijk Verantwoord Printen in leven geroepen. En aan deze duurzame print manier zitten veel voordelen voor uw organisatie.

De voordelen van duurzaam printen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen loont zich op diverse aspecten. Niet alleen is het goed voor de planeet en de ecologische voetafdruk van uw organisatie. Ook stimuleert het verschillende voordelen binnen uw bedrijf. Duurzaam ondernemen bestaat uit verschillende factoren waar een bedrijf aanpassingen op kan maken om een stapje ‘vooruit’ te komen.

Dit zijn factoren zoals groene energie, vermindering van plastic en materiaal en het implementeren van duurzaam printen. Ontdek hieronder de verschillende voordelen van het MVP en waarom u duurzaam printen niet voorbij moet kijken.

1. Kostenbesparend

Door het inzetten van Itec’s LongLife machines bent u verantwoord aan het ondernemen door de printers voor hun totale technische levensduur in te zetten. De meeste printers die worden omgeruild zijn nog geen vijf jaar oud met gemiddeld 300.000 gemaakte afdrukken (60 maanden).

Bij het gebruik van de LongLife printers behaalt u zeker de 1.000.000 afdrukken (120 maanden) en vermijdt u onnodige productie van multifunctionele printers. Maar voornamelijk voorkomt u nieuwe contracten bij leveranciers die hoog in de kosten kunnen lopen.

2. Digitalisering

Door middel van digitalisering kunt u zorgen voor een simpele en snelle besparing op uw materiaal. Denk bijvoorbeeld eens aan een manier om uw papierverbruik op kantoor te verminderen, uw processen te versnellen of tonerverbruik te reduceren.

Zo kunt u 30% besparen op toners door geforceerd zwart-wit printen, 20% besparen op papier door digitaal archiveren en 25% besparen op papier door dubbelzijdig te printen. Digitalisering stimuleert uw ecologische voetafdruk op een relatief eenvoudige manier en voorkomt onnodig materiaal verbruik. Hier kun je nog meer duurzaam printen tips vinden waarmee je vandaag kan beginnen.

3. Maatschappelijk ondernemen loont zich

Een groen imago kan helpen bij het succes van uw bedrijf. Volgens onderzoek vinden Nederlanders namelijk dat de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid voor een groot deel bij bedrijven ligt en prefereren verantwoorde organisaties.  Zo blijkt dat 53% van de consumenten liever voor duurzame producten kiest en geeft 38% zelfs aan bereid te zijn om daarvoor ook meer te betalen.

Bent u klaar voor een echte uitdaging? Laat uw organisatie dan certificeren (de ISO 14001). Hierdoor blijft u als bedrijf gedisciplineerd bezig met het verbeteren door een regelmatige evaluatie die uitgevoerd wordt door een externe instantie. Door middel van een certificaat laat u direct aan uw klanten zien dat u een maatschappelijk verantwoorde onderneming bent en dat loont zich.

4. Duurzaam ondernemen in de toekomst

Door duurzaam te printen zet u de eerste stap naar een verbeterde ecologische voetafdruk. Heeft u al meerdere verantwoorde reglementen getroffen binnen uw organisatie? Dan bent u vast al bekend met het grootste voordeel van op tijd beginnen met verduurzaming.

Volgens de nieuwe klimaatplannen van Europa moet het CO2 gehalte van Nederland in 2030 met 50% gedaald zijn en in 2025 met 95%. Door op tijd te beginnen met verantwoorde maatregelen binnen uw bedrijf te integreren voorkomt u dat u alles in één keer moet verwezenlijken.

5. Sustainable Development Goals 12, 13 & 14

 

Het CSRD-rapport verplicht bedrijven in een zekere doelgroep qua omvang, om verslag te doen over toekomstgerichte informatie. Het duurzaamheidsverslag betreft de Sustainable Development Goals, die besproken zijn in het klimaatakkoord voor de EU.

Door middel van je printerpark te verduurzamen stimuleer je sustainable development Goal 12: Verantwoordelijke Consumptie en Productie, Goal 13: Klimaatactie en Goal 14: Leven in het water.

Duurzaam printen met behulp van Itec

Waarom uw bedrijf duurzaam printen niet voorbij moet kijken, mag inmiddels duidelijk zijn. Itec is specialist in maatschappelijk verantwoord printen en kan u uitstekend helpen deze stap met uw onderneming te zetten. Door middel van passende adviezen en eventuele oplossingen voor uw bedrijf helpen we uw organisatie graag richting een duurzamere onderneming.

Voor het digitaliseren van uw organisatie, kunnen wij u tevens ondersteunen bij de implementatie van een document management systeem. Met ons managed printing services (MPS) verzorgen wij voor u een gedeeltelijke of gehele duurzame print- en scaninfrastructuur.

Hebt u nog vragen over MVP? Neem dan vrijblijvend contact met ons op

of

Lees hier meer over wat MVP voor uw organisatie kan betekenen.

 

Itec Blog