In het bedrijfsleven is printen en kopiëren net zo vanzelfsprekend als bellen. Steeds meer organisaties worden meer bewust over verduurzaming en hun ecologische voetafdruk. Ook duurzaam printen wordt door steeds meer bedrijven in het daglicht gezet. Dit levert voordelen op voor het milieu en ook een kostenbesparing verwachten voor uw organisatie. Wilt u weten wat de impact van Maatschappelijk Verantwoord Printen voor uw organisatie is?

Om erachter te komen wat MVP voor uw organisatie betekent, zult u uw gehele printgedrag in kaart moeten brengen. In dit artikel leest u meer over maatschappelijk verantwoord printen. Daarvoor staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

Meer weten over document management?

{{cta(’50a6aacf-17fe-46f8-bd8a-eceefcd6835b’)}}

 

Wat is MVP?

´Wat is MVP?´, is een zeer relevante vraag in het huidige bedrijfsleven. MVP staat voor ´Maatschappelijk Verantwoord Printen´. Steeds meer bedrijven letten op hun ecologische voetafdruk. Dit is nodig vanwege een steeds meer kritische groep consumenten die hun bedrijven selecteren op duurzaamheid. Afhankelijk van de branche waarin u werkzaam bent, zijn er vele mogelijkheden om als organisatie duurzaam te zijn.

Bij MVP let u op uw printgedrag en voert u veranderingen in uw organisatie door op het gebied van printen en kopiëren. Een belangrijke stap is het digitaliseren van uw bedrijf. Door inzet van geavanceerde software worden uw documenten centraal opgeslagen en gedeeld. Daardoor hoeft u minder te printen. Een ander belangrijk punt om op te letten, is welke printer(s) u gebruikt. U stemt uw printer af op uw printgedrag, zodat u zo duurzaam mogelijk bent.

Waarom duurzaam printen?

Duurzaam printen doet u als organisatie ten eerste om iets te betekenen voor het milieu. Wereldwijd zijn er miljoenen bedrijven die veelvuldig printen en kopiëren. U kunt zich voorstellen welke impact dit heeft op het milieu. Niet alleen het vele papier waar bomen voor gekapt moeten worden, het chloor dat in het papier is verwerkt, chemicaliën in inkt en de kunststof cartridges, hebben een enorme impact op het milieu. Ook de verschillende productieprocessen van al deze onderdelen zijn allesbehalve duurzaam.

Hoewel een beter milieu en vermindering van de CO2-uitstoot de belangrijkste redenen zijn om duurzaam te gaan printen, heeft dit ook merkbare gevolgen voor uw portemonnee. Als u MVP goed doorvoert in uw organisatie, dan zult u aanzienlijk kunnen besparen op uw printkosten. Zo kunt u kiezen voor het longlife concept van Itec. Bij ons worden printers beoordeeld op hun technische levensduur. Met MVP gaan duurzaam printen en kostenbesparing hand in hand.

 

Duurzaam printen: de trends

Als ondernemer kiest u tussen de diverse mogelijkheden van printers. Vaak kiest u tussen een laserprinter of een inkjetprinter. Welke printer u moet kiezen, is vooral afhankelijk van uw printbehoeftes. Print u voornamelijk veel documenten in zwart/wit, dan is een lasterprinter in uw situatie beter. Print u juist erg veel in kleur, dan heeft u veel meer aan een inkjetprinter. Maar welk soort printer u ook kiest, beide soorten hebben een impact op het milieu. Daarom zijn er tegenwoordig ook milieuvriendelijke trends, zodat de impact op het milieu minder is.

Voor inkjetprinters geldt dat inkt doorgaans is gemaakt op basis van petroleum, een vervuilende fossiele brandstof. De duurzame variant is inkt op basis van plantaardige olie. Dit kan lijnzaadolie zijn, maar er wordt ook vaak sojaolie gebruikt voor deze bio-inkt. Dit is overigens nog een beginnende trend. Bio-inkt is nog niet op grote schaal te koop. Gebruikt u een laserprinter, dan is het de trend om de toners te verzamelen en te laten hergebruiken.

Ook betreffende het papiergebruik zijn er trends waar te nemen, zoals chloorvrij gebleekt papier. Ook gerecycled printpapier is een trend die u steeds vaker zult zien. Milieuvriendelijk papier is vandaag de dag goed verkrijgbaar, zodat u eigenlijk nooit meer opnieuw en niet duurzaam geproduceerd hoeft te printen.

 

Maatschappelijk verantwoord printen binnen de organisatie: enkele tips

Heeft u interesse om met uw organisatie maatschappelijk verantwoord te printen? Dit gaat niet zomaar, want er heerst vaak een bepaalde ´print- en kopieercultuur´ in een organisatie. De belangrijkste stap die u kunt zetten, is om het digitaliseren van uw documenten zeer ver door te voeren. Vervolgens moet u kijken naar de printers die u nog wel in de organisatie nodig heeft.

Kiezen voor LongLife

Multifunctionele printers zijn voor bedrijven erg waardevol. Hiermee kunt u zowel printen, kopiëren en scannen. Bij sommige modellen is zelfs faxen mogelijk. Hierdoor hoeft u deze apparatuur niet zelf separaat aan te schaffen en ook dat is duurzaam. Multifunctionele printers worden doorgaan binnen 3 tot 5 jaar afgeschreven. Na 5 jaar wordt het tijd voor een nieuwe multifunctionele printer.

Als u een printcontract heeft, ligt het voor de hand om bij het aangaan van en een nieuw contract een nieuwe printer te installeren.. Maar eigenlijk is een dergelijke vervanging nog helemaal niet nodig en dus onnodig vervuilend. Gemiddeld heeft een zakelijke multifunctionele printer na 5 jaar zo´n 300.000 afdrukken gemaakt. Een goede printer kan gemakkelijk 1.000.000 afdrukken aan. In plaats van te kiezen voor een nieuwe printer, kunt u ook een LongLife printer overwegen.

Een LongLife printer is een zeer duurzame keuze. Voor de productie van een nieuwe printer mag u de volgende milieuvervuilende cijfers noteren: 540 kg. aan CO2-uitstoot en waar 61 bomen voor de zuivering voor nodig zijn, bijna 14 kilogram aan verpakkingsmateriaal en er is bijna 9.000 kilometer afgelegd om deze bij u te krijgen. Een LongLife printer is een jong gebruikte printer van nog uitstekende kwaliteit en waarmee u uw ecologische voetafdruk enorm verkleint.

Technische levensduur

Bedrijfseconomisch is de economische levensduur vaak leidend. In het geval voor een printer, betekent dit dat deze na 5 jaar vervangen wordt voor een splinternieuwe printer. De ´oude´ printer wordt vaak vernietigd. Dit is jammer, want de technische levensduur is veel langer. Gaat u uit van de technische levensduur, dan kunt u de printer nog zeker 5 jaar langer gebruiken. Logischerwijs is dit uiteraard veel duurzamer.

Digitalisering

Met digitalisering kunt u het papierverbruik in uw organisatie drastisch beperken, maar ook het gebruik van toners, inktcartridges en CO2 uitstoot door werken op afstand. Het invoeren van digitalisering in uw organisatie heeft een grote impact op de werkprocessen.

Om het voor iedereen werkbaar te houden en de continuïteit efficiënt te laten voortduren is een goed softwarepakket essentieel. Hiermee kunt u bijvoorbeeld per medewerker of per afdeling het printgedrag monitoren en bijsturen. Met software op uw printer, zijn ook duurzame instellingen te maken, zoals het alleen maar kunnen printen in zwart/wit. Of u in kleine stapjes digitaliseert of uw gehele organisatie papierloos maakt, digitalisering is essentieel voor een duurzaam printgedrag.

 

Waar moet u op letten bij het kiezen van een duurzame printer?

Hoe kiest u een duurzame printer, zodat u met uw organisatie maatschappelijk verantwoord print? Eigenlijk zijn alle soorten printers niet heel duurzaam. Toch kunt u het beste voor een multifunctionele printer kiezen. Het scheelt dan al dat u geen aparte kopieermachine en scanner hoeft aan te schaffen.

Print u voornamelijk documenten? Dan hoeft u niet of niet vaak in kleur af te drukken. U kunt dan een zwart/wit printer kiezen en dan maakt u met een laserprinter een goede keuze. Met een laserprinter hoeft u veel minder vaak de toner te vervangen en u blijft een goede afdrukkwaliteit houden.

Duurzaam printen met behulp van Itec

Itec is specialist in maatschappelijk verantwoord printen. Wilt u ook duurzaam printen, dan kunt u voor adviezen of voor een oplossing bij ons terecht. Voor het digitaliseren van uw organisatie, kunnen wij u ondersteunen bij de implementatie van een document management systeem. Met ons managed printing services (MPS) verzorgen wij voor u een gedeeltelijke of gehele duurzame print- en scaninfrastructuur.

Hebt u nog vragen over MVP? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten over document management?

{{cta(’50a6aacf-17fe-46f8-bd8a-eceefcd6835b’)}}

Itec Blog